CSS(Cascading Style Sheets - Basamaklanmış Stil Katmanları), bir siteye veya kod dizinin görselleştirmek ve kendine has kuralları olan yaygın olarak kullanılan kodlama türüdür. İyi bir yazılımcı olsanız bile son kullanıcı için yaptığınız yazılımın sistemin çalışmasını sağlayan kodlar kadar görsel boyutu da bir o kadar önemlidir. İşte bu noktada CSS sayesinde yaptığınız yazılımların görsellik açısından size bir çok kolaylık sağlamaktadır.

Sitelerin alt yapısını hazırlayan belirli kod dizinleri mevcuttur. Örneğin menüler, reklam alanları, başlıklar, resimler ve içerikler bunların hepsini birer nesne olarak düşünelim. Siz bu nesnelerin boyutlarını, font, renk, sayfa içerisindeki konumunu, geçişleri gibi görsel detaylarını CSS kodları ile ayarlayabiliyorsunuz. Özellikle geliştiricilerin CSS’i önermelerinin nedeni birden çok sayfanın harici olarak düzenlenmiş bir CSS dosyasına bağlanabilmesidir. Sadece fontlar değil menülerin üzerine gelindiğinde veya tıklandığında menünün rengini değişmesi, alt menüyü açılması gibi işlemleri de CSS ile yapabiliryorsunuz.

CSS’in Faydaları Nelerdir ?

  1. Eğer CSS kodlarını harici bir dosyada tutarsanız tek bir yerden sitenizde farklı yerlerde olan özellikler bir kere tanımlayarak değişiklik yapabilirsiniz.
  2. İstediğiniz alanlarda geçişler gibi görsel efektleri oluşturabilirsiniz.
  3. Nesnelerin konumlarını tek bir yerde değiştirebilme imkanı.
  4. Yazı fontları, boyutları, renk ve kalınlıkları gibi işlemler gerçekleştirilebilir.
  5. Tablet, telefon, masaüstü gibi farklı boyutlardaki ekranlara göre tasarımlar yapabilirsiniz.
  6. Boyutlandırma oldukça kolaydır.

CSS Kullanım Şekilleri Nelerdir?

CSS,  web sayfalarının özelliklerin ayrı ayrı veya toplu olarak kontrol edilmesini sağlayan çok kullanışlı bir yapıya sahiptir. CSS kodlarınızı web sayfalarınızda 3 farklı şekilde ekleyebilirsiniz:

  1. Harici stil sayfası
  2. Dahili stil sayfası
  3. Etiket içine yazılan stil 

Her yöntemin kullanım amacına ve kullanım yerine göre çeşitli avantajlar vardır. Birden çok web sayfasının stil özelliklerini tek bir CSS sayfasıyla kontrol etmek istiyorsanız harici stil sayfası yöntemiyle CSS kodu ekleyebilirsiniz. Tek bir web sayfasındaki ögeleri kontrol etmek ve gerekli biçimlendirmeyi yapmak için dahili stil yöntemini kullanabilirsiniz. Etiket içine yazılan kodlar ise sadece ilgili etiketi yani değişikliği yapmak istediğimiz etikete uygular ve gerekmedikçe kullanılması tavsiye edilmez.